U bent hier: Home / Toekomstige studenten / Educatieve master in de maatschappijwetenschappen

Educatieve Master in de Maatschappijwetenschappen

 

“Leerkracht zijn, is veel meer dan voor de klas staan. Werken met jonge mensen, delen in alle pleziertjes en meeleven met alle problemen, je vastbijten in een onderwerp en zelf op zoek gaan naar methodieken en werkvormen, en het fijne gevoel achteraf wanneer je leerlingen (iets) wijzer zijn”

Volg de Educatieve Master in de Maatschappijwetenschappen en word leraar filosofie, rechten of maatschappijwetenschappen

Educatieve Master in de Maatschappijwetenschappen 

Modeltrajecten integrale EMMW

Verkorte Educatieve Master   

Modeltrajecten verkorte EMMW

 

Kom kennismaken

  • Infosessie starters Educatieve Master Maatschappijwetenschappen 2024-2025:
    • 6 mei 2024 van 18u.15 - 19u.15
      • Ruth Benedictzaal 00.113, Parkstraat 45, 3000 Leuven.
  • Inschrijven: Schrijf je tijdig in voor de opleiding opdat je vlot van start kan gaan en geen belangrijke informatie mist. De inschrijving verloopt volledig online. Beschik je over een niet-Vlaams diploma? Dan moet je op tijd een online aanvraag indienen.

Meer informatie

Vakdidactiek voor studenten in de Educatieve Master in Maatschappijwetenschappen

Alle studenten volgen een vakdidactisch opleidingsonderdeel aansluitend bij hun domeinkennis (a) vakdidactiek maatschappijwetenschappen, (b) vakdidactiek wijsbegeerte, (c) vakdidactiek rechten. Elk van deze opleidingsonderdelen bestaat uit 9 studiepunten opgebouwd uit twee delen.

Naast je hoofdvakdidactiek kan je ook inschrijven voor een bijkomende vakdidactiek en een vereist bekwaamheidsbewijs verwerven voor de schoolvakken die daaraan verbonden zijn.
 

Lees meer 

 

Stage educatieve master in de maatschappijwetenschappen

Het stagegedeelte bestaat uit een aantal geïntegreerde componenten: een observatiestage, een actieve stage en een diversiteitsstage. Ook leert elke student het ruimere takenpakket van de leraar kennen door deel te nemen aan stageverbredende activiteiten op school.

Lees meer 

 

De Educatieve Master deels volgen tijdens je bachelor/master

Tijdens je academische domeinbachelor of -master aan de Faculteit Sociale Wetenschappen, Rechtsgeleerdheid of Hoger Instituut voor Wijsbegeerte aan de KU Leuven kan je reeds enkele vakken van de educatieve master volgen, ter waarde van max. 15 studiepunten. Voor deze vakken zal je tijdens je integrale of verkorte Educatieve Master worden vrijgesteld.

Hieronder kan je bekijken in welke opleidingen welke vakken werden ingebouwd. Je kunt enkel vrijgesteld worden voor keuzevakken in de Educatieve Master indien deze vakken in de vooropleiding effectief deel uitmaken van het luik “Educatieve Master”. 

 

Welke keuzevakken kiezen? 

Naast de verplichte, algemene educatieve vorming, stage-onderdelen en masterproef, heb je de flexibiliteit om je programma binnen deels zelf samen te stellen. Binnen het luik verbreding en verdieping kan je kiezen je te bekwamen in een bijkomende vakdidactiek of keuzevakken op te nemen. Deze keuzes kunnen je helpen om vorm te geven aan je toekomstige onderwijscarrière. Zo kan je bijvoorbeeld je basispakket uitbreiden door meer klemtoon te leggen op volwassenonderwijs, burgerschapsonderwijs, het belang van schoolcultuur, onderwijsrecht of filosofisch gesprek. We raden je aan om een weloverwogen keuze te maken. 

Naast inhoudelijke keuzes vinden veel studenten het belangrijk om keuzevakken op te nemen die aansluiten bij hun studienoden. Combineer je de opleiding met een job, dan is het misschien niet zo evident om je te verplaatsen naar Leuven of één van de campussen en geef je de voorkeur aan vakken die onlien aangeboden worden. Generatiestudenten vinden het dan net weer interessant om uitwisseling te hebben met andere studenten tijdens colleges op de campus. Je kan deze details allemaal opzoeken in de programmagids.

 

 

Nascholingen en onderzoek

De Educatieve Master Maatschappijwetenschappen biedt (i.s.m. andere partners) nascholingen aan voor leraren. Dit nascholingsaanbod waar we onderzoek vertalen naar de praktijk omvat zowel de domeinen Recht, Filosofie als Maatschappij. Vanuit Maatschappijwetenschappen werken we samen met Gedragswetenschappen om zo een Educatief Netwerk Gedrags en Maatschappijwetenschappen uit te bouwen (ENIGMA). 

Bekijk ons aanbod