Zoeken in faculteit sociale wetenschappen

Faculteit Sociale Wetenschappen » Centrum voor Politicologie » Algemeen

Centrum voor Politicologie

Politieke Wetenschappen Leuven krijgt excellente internationale ranking

Het Leuvense departement politieke wetenschappen haalde uitstekende resultaten in de nieuwe editie van de QS University rankings. Die zijn gebaseerd op academische reputatie en wetenschappelijke weerklank.  In het domein ‘Politieke Wetenschappen en Internationale Betrekkingen’ haalde de KU Leuven een gedeelde 51ste tot 100ste plaats wereldwijd. Binnen Europa wordt de ranking inzake politieke wetenschappen aangevoerd door LSE London, Oxford, Cambridge, Sciences Po Paris en Warwick, en komt Leuven op de 20ste plaats. Dat is de eerste plaats voor België, en de 2de plaats voor de Benelux (na Leiden).  De ranking weerspiegelt de inzet van de professoren en onderzoekers van de onderzoekseenheden politieke wetenschappen van onze instelling

Onderzoek naar burgerzin en burgerschapseducatie op school

Meer informatie op onze website of op het gratis nummer 0800/62 160

Best Paper Award voor prof. Ellen Claes en prof. Marc Hooghe

Op de 110de Annual Meeting van de American Political Science Association (Washington DC) is de prijs voor de beste paper over burgerschapsvorming en onderwijs toegekend aan prof. Ellen Claes en prof. Marc Hooghe (Centrum voor Politicologie). De prijs bekroont het beste werk dat op de vorige APSA-conferentie werd voorgesteld rond het thema "burgerschapsvorming en onderwijs in de politieke wetenschappen". Het APSA-congres wordt beschouwd als het belangrijkste wetenschappelijk congres politieke wetenschappen. Prof. Claes en Hooghe krijgen de prijs voor hun werk "The Effect of Direct and Indirect Forms of Citizenship Education Results From a Three Wave Longitudinal Panel Survey in Belgium". Het is de eerste keer dat de APSA Political Science Education Prize wordt toegekend aan Europese onderzoekers. Info: www.apsanet.or.

Cecil Meeusen ontvangt de Roberta Sigel Award

Cecil Meeusen (Centrum voor Politicologie) heeft de Roberta Sigel Award gekregen van de International Society for Political Psychology (ISPP). De prijs bekroont de beste paper die wordt voorgesteld op het jaarlijks congres van de ISPP, dat vorig jaar gehouden werd in Herzliya (Israël). Cecil Meeusen is als FWO-aspirante verbonden aan de onderzoekseenheid Centrum voor Politicologie, en zij ontvangt de prijs voor een paper over de invloed van interculturele vriendschappen op het voorkomen van racistische vooroordelen bij jongeren. De Roberta Sigel prijs is genoemd naar een van de grondleggers van het onderzoek over politieke socialisatie, en wordt uitgereikt tijdens het jaarlijks ISPP congres in Rome (http://www.ispp.org/meetings). De bekroonde congrespaper is intussen reeds gepubliceerd als artikel in het Journal of Research on Personality

Congressen en workshops

youthconference

Youth, Politics and Society. What Makes Adolescents Learn in the 21st Century ?

Leuven, 9 & 10 September 2014

More information

Lerarendag n.a.v. komende verkiezingen in het Vlaams Parlement groot succes

Vrijdag 28 februari werden leerkrachten van over heel Vlaanderen uitgenodigd in het Vlaams Parlement om hun kennis bij te schaven rond de verkiezingen en de verschillende vormen van politieke vorming. Ook onze faculteit was hier vertegenwoordigd door professoren Emmanuel Gerard, Stefaan Fiers en Ellen Claes van het Centrum voor Politicologie.

De educatieve dienst van het Vlaams Parlement heeft een bijscholingsdag georganiseerd, met als doelstelling de Vlaamse leraren, en zo dus ook de leerlingen, kennis bij te brengen over de nakende verkiezingen. Met succes, want de gratis lerarendag was helemaal volzet.
Tijdens de voormiddag bracht het improvisatietheater "Inspinazie" de stemkwesties waarmee leraren te maken krijgen tot leven. Daarna woonden de leraren een masterclass naar keuze bij van Stefaan Fiers of Emmanuel Gerard, beide professoren van onze faculteit, en professoren Kris Deschouwer (VUB) en Stefaan Walgrave (UA). Na de lunch hadden leraren de keuze uit verschillende workshops zoals ‘Wat te doen met de Doe de Stemtest?’ en "Verkiezingen, ook in de basisschool?".

Leraren of geïnteresseerden die er niet bij konden zijn, kunnen de documentatie van de verschillende workshops en masterclasses binnenkort downloaden via de website van de organisator.

Meer informatie

Ellen Claes over het glazen plafond van de aula

uit de Campuskrant van 29 januari 2014

campuskrantProfessor Ellen Claes (34) (Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie, Centrum voor Politicologie) staat aan het begin van een tenure track – een aanstelling voor vijf jaar als docent, als aanloop naar een mogelijke vaste benoeming.

Lees het volledige artikel on-line

Op bezoek bij het Europees en Federaal Parlement

De studenten van het vak "Politieke Sociologie" (dr. E. Quintelier, 3de bachelor) zijn op 17 oktober 2013 op bezoek geweest bij het Europees en het Federaal Parlement in Brussel. Ze kregen er uiteraard de gebruikelijke rondleiding en konden in de Kamer ook het traditionele vragenuurtje meemaken. Ze kregen ook deskundige uitleg van de Europese parlementsleden Kathleen Van Brempt en Ivo Belet, en van het federale Kamerlid  Wouter De Vriendt. Dat leidde onder meer tot een pittig debat over de legitimiteit van de Europese instellingen, en de macht van het Europees Parlement.

students

Op de foto: de studenten 3de bachelor voor de vlaggen van de 28 lidstaten in het gebouw van het Europees Parlement.

Recente opiniestukken

Over het Centrum voor Politicologie

Het Centrum voor Politicologie verricht onderzoek naar de instellingen en besluitvormingsprocessen eigen aan moderne democratische systemen. Daartoe behoren: politieke participatie en burgerschap, politieke partijen en sociale bewegingen, drukkingsgroepen, verkiezingen, parlementen en regeringen. Het Centrum heeft aandacht voor de structurele en culturele determinanten die van invloed zijn in deze democratieën en voor de historische wortels en de dynamische ontwikkeling ervan. Lees meer

Coördinator

Prof.dr. Marc Hooghe

Faculteit Sociale Wetenschappen
Centrum voor Politicologie
Parkstraat 45 Bus 3602
BE - 3000 Leuven

Tel: +32-(0)16-32.32.50
fax: +32-(0)16-32.30.80