U bent hier: Home / Faculteitsbrede informatie / Creditcontract

Creditcontract

Je wil slechts een creditbewijs halen voor één of meerdere opleidingsonderdelen? Dan kan dat via een creditcontract.

Wat is een creditcontract?

Een creditcontract is een inschrijving voor één of meerdere afzonderlijke opleidingsonderdelen, met het oog op het behalen van een creditbewijs voor die opleidingsonderdelen.

Toelatingsvoorwaarden

Algemene toelatingsvoorwaarden

 • Voor opleidingsonderdelen die in een bacheloropleiding aangeboden worden, volstaat het om te beschikken over een diploma secundair onderwijs.

vb. S0E37A is een opleidingsonderdeel van de bachelor communicatiewetenschappen en ik beschik over een Belgisch diploma van het secundair onderwijs.

 • Voor opleidingsonderdelen die  uitsluitend in een masteropleiding aangeboden worden, dient men te beschikken over een academisch bachelordiploma.

Vb. S0D29A is een opleidingsonderdeel van de Master in de vergelijkende en internationale politiek en ik beschik over het diploma academische bachelor in de biologie.

 • Voor opleidingsonderdelen die zowel in een master als in een bachelor aangeboden worden , volstaat het om te beschikken over een diploma secundair onderwijs.
 • Voor alle opleidingsonderdelen moet er voldaan zijn aan de volgtijdelijkheidsvoorwaarden of voortgangsvereisten zoals vermeld in de ECTS-fiche (te vinden in de programmagids).

vb. De gestelde beginvoorwaarden in de ECTS-fiche voor het opleidingsonderdeel kwantitatieve data-analyse m.i.v. oefeningen zijn: “geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor S0A17D Sociale statistiek, m.i.v. oefeningen”.In de bachelor psychologie behaalde ik een credit voor Sociale statistiek voor psychologen deel 1, 2 en 3, die als equivalent kunnen worden beschouwd voor S0A17D.

Uitzonderlijke toelatingsvoorwaarden in het kader van een bevorderingsprocedure bij de Federale Overheid

 • In het kader van een bevorderingsprocedure bij de overheid wordt er voor sommige opleidingsonderdelen die uitsluitend behoren tot de Master overheidsmanagement en beleid een uitzondering gemaakt op bovenstaande toelatingsvoorwaarden. Ambtenaren die beschikken over het certificaat generieke screening overgang naar niveau A1 mogen onderstaande opleidingsonderdelen opnemen in een creditcontract aan onze faculteit.
  • S0D06A Organisatie van publieke taken
  • S0D07A Financieel management in de overheid
  • S0D04A Personeelsmanagement in de overheid
  • S0D08A Ontwerp en strategie van beleid
  • S0D10A Beleidsevaluatie
  • S0D35A Informatiemanagement in de publieke sector.

Een kopie van het certificaat generieke screening overgang naar niveau A1 dient  in bijlage bij het aanvraagdocument  worden toegevoegd.

 • Met de goedkeuring van de werkgever kunnen in het kader van een bevorderingsprocedure  ook opleidingsonderdelen die zowel in een bacheloropleiding als in een masteropleiding worden aangeboden, gevolgd worden met een creditcontract (bv S0A46A administratief recht).

Toelatingen voor diploma's buiten de Vlaamse Gemeenschap: Toelatingen voor diploma's buiten de Vlaamse Gemeenschap: ben je een buitenlandse student of heb je een diploma behaald buiten de Vlaamse Gemeenschap, neem dan contact op met International Admissions and Mobility.

Opleidingsonderdelen uitgesloten voor creditcontract

 • Een aantal opleidingsonderdelen wordt uitgesloten voor creditcontract, ongeacht het diploma van de creditcontractstudent: masterproef, bachelorproef en stages .

Aanvraagprocedure

 • Wil je opleidingsonderdelen van onze faculteit in creditcontract opnemen, dan dien je een aanvraagformulier creditcontract in, met kopies van de behaalde diploma’s. Ambtenaren die in het kader van een bevorderingsprocedure een creditcontract wensen aan te gaan, voegen als bijlage ook het certificaat generieke screening overgang naar niveau A1 toe. Je bezorgt dit formulier en de nodige documenten aan fsw.info@kuleuven.be.
 • Daarnaast dien je je ook in te schrijven bij de centrale studentenadministratie.
 • Voor opleidingsonderdelen van andere faculteiten (opleidingsnummers die niet beginnen met een S) dien je een aanvraag in bij de betrokken faculteiten.

Studiegeld

 • Informatie over de berekening van het studiegeld voor een creditcontract is beschikbaar op deze site.
 • Eénmaal het individueel studieprogramma (ISP) van het creditcontract is goedgekeurd  heeft dit een onmiddellijk en definitief effect op de berekening van het inschrijvingsgeld. Worden na goedkeuring van het ISP creditcontract nog opleidingsonderdelen geschrapt, dan is het inschrijvingsgeld van de geschrapte opleidingsonderdelen toch verschuldigd.

Leerkrediet

 • Wanneer een student zich inschrijft met een creditcontract dan betekent elke uitschrijving van een opleidingsonderdeel dat de studiepunten van dat opleidingsonderdeel toch van zijn leerkrediet afgaan, ongeacht het moment waarop dit gebeurt. Meer informatie over de werking van het leerkrediet kan je hier vinden.

Contact

Voor meer informatie : Ilse Loockx